Persoonlijke en Energetische Ontwikkeling - Het Zensatie blog

Het Zensatie blog: laat je zien hoe je een eeuwen oude tekst (Het Samoerai Credo) kunt aanwenden in een moderne interpretatie om een veel sterkere persoonlijkheid te ontwikkelen. Door Koenraad Rau, auteur van "De Verboden Geheimen van Persoonlijke en Energetische Ontwikkeling" en hoofd Yellow Bamboo Belgiƫ en Nederland. http://www.zensatie.com

Sunday, September 10, 2006

Doen of niet doen, dat is de vraag.

Samoerai Credo Zin 9:
"Ik heb geen benen, ik maak het over gaan tot actie mijn benen."
Actie of het overgaan tot actie begint niet in het fysiek lichaam, het begint in de geest.
Het is wilskracht die je aanzet om iets te doen (iets optillen, een cursus gaan volgen, stoppen met roken). Echter deze kracht alsook hoe sterk deze kracht moet zijn, is afhankelijk van de emotionele context. En de emotie wordt men gewaar door (via) het fysiek lichaam).
Iets doen dat een afkeer bij je opwekt, of omgekeerd iets doen waardoor iets dat je fysiek als beloning ervaart weggenomen wordt, wekt een negatieve emotionele context op en maakt het moeilijk om over te gaan tot actie. Dit vereist dus veel wilskracht.
Daarentegen, wanneer je actie in een positieve emotionele context plaatsvindt, of een mogelijke beloning die als positief wordt ervaren in het vooruitzicht ligt, dan is het makkelijk om over te gaan tot actie. Hier is dan weinig wilskracht nodig.
Maar wat voor een iemand een positieve emotionele context is, kan voor een ander als negatieve emotionele context worden beschouwd en vica versa. Sommige mensen zijn dus makkelijker te motiveren met een "missen" of "straf". Waarbij anderen net sterker worden gemotiveerd om iets te doen door het "verkrijgen van voordeel" of "beloning".
Zo kan een persoon die wil stoppen met roken, dat onmiddelijk vanaf de eerste beslissing doen zolang er geen emotionele invulling van het roken is, of de emotionele invulling die wordt verkregen door iets dat in het vooruitzicht ligt als men stopt.Terwijl een andere persoon het stoppen fysiek als "straf" of "missen" ervaart of het stoppen niet ervaart als "verkrijgen van voordeel".
Twee elementen dus om over te gaan tot actie/verandering:
1) de juiste emotionele context voor dat individu: aantrekken of wegduwen als motivatie
2) de nodige wilskracht: hoe meer de emotionele context optimaal is hoe minder wilskracht nodig is. Hoe meer wilskracht nodig is, hoe meer energie vereist is. En hoe meer energie vereist is, des te meer dient de emotionele context zo optimaal mogelijk te zijn om de energie vlot te doen stromen. Zo is de cirkel rond, een hollistisch geheel.
Merk op dat in de meeste vormen van psychologie slechts aan enkele van deze elementen aandacht wordt besteed.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home